Ajuntament d'Arenys de Munt

AVUI
Mín. 14ºC
Màx. 25ºC
Ennuvolat amb pluja escasa
DEMÀ
Mín. 13ºC
Màx. 25ºC
Poc ennuvolat
Youtube Facebook Twitter Instagram
Portada · XIX DIADA DE LA PUNTAIRE DE CATALUNYA
XIX DIADA DE LA PUNTAIRE DE CATALUNYA

ÚLTIMES NOTÍCIES SOBRE LA DIADA

Consulteu el programa en PDF (versió en català)
Consulteu el programa en PDF (versión en castellano)

Cartell de la Puntaire (en alta resolució)

ARENYS DE MUNT  24 DE JUNY DE 2006

BENVINGUDA

L´elaboració de puntes al coixí és una tradició que perdura a Arenys de Munt des del segle XVIII. Aquest any és molt representatiu de la dedicació del nostre poble a aquesta activitat artesana, ja que celebrarem el centenari de la primera exposició a tot Catalunya de puntes al coixí, que va tenir lloc a Arenys de Munt. Ens honra especialment ser la seu de la Diada de la Puntaire de Catalunya de l´any 2006.

cartell

Sigueu benvinguts a Arenys de Munt. Us assegurem que no escatimarem cap esforç per acollir tots els que ens vulgueu acompanyar aquest dia tan assenyalat. Esperem que a Arenys de Munt us hi trobeu com a casa vostra.

Una salutació cordial.

Ajuntament d´Arenys de Munt

ORGANITZACIÓ DE LA TROBADA

L'organització de la Diada de la Puntaire de l'any 2006 anirà a càrrec de l´Ajuntament d´Arenys de Munt i de les dues associacions de puntaires del poble. També hi col·laboraran voluntàriament nombroses entitats del poble per tal que tot funcioni correctament.

Acollirem 2.200 puntaires per poder oferir un bon servei a tots els assistents,hi haurà voluntaris que vetllaran perquè tot surti bé.

A l'arribada del poble hi haurà diferents indicadors de zones d´aparcament. Hi haurà aparcament reservat per a autocars al polígon industrial Torrent d'en Puig. Les puntaires se situaran a la Riera, on l'arbreda monumental farà una bona ombra. A més, també s'oferirà aigua mineral a tothom.

Es pot anar caminant des de la part alta del poble, l'Eixample, fins a la plaça de l'Església i els aparcaments en un màxim de 20 minuts a peu.

També hi haurà a disposició de tothom un trenet gratuït que recorrerà les diverses zones on es realitzarà alguna activitat.

A la plaça de l'Església hi haurà un escenari on es faran actuacions.

Als carrers Generalitat i de les Flors, al voltant del Monument a la Puntaire, hi haurà espai per a les parades comercials d´articles relacionats amb les puntes.

A la plaça de Catalunya s'hi ubicarà la VII Fira de la Cirera d´en Roca.

A la part alta del poble, a l'Escola Sobirans, s'hi ubicarà un servei de càtering.

En cas de pluja, se suspendrà la trobada per la impossibilitat de poder acollir tothom correctament.

Puntaires a la riera

Puntaires a la riera
Imatges de la Riera, on es col·locaran les Puntaires durant la trobada

COM ARRIBAR A ARENYS DE MUNT

Amb cotxe des de Barcelona: (temps aproximat 40 minuts)
Autopista C32 direcció Girona, sortida Arenys de Munt/Arenys de Mar i C61 direcció Sant Celoni.

Amb cotxe des de Girona: (temps aproximat 50 minuts)
Autopista C32 direcció Barcelona, sortida Arenys de Munt/Arenys de Mar i C61 direcció Sant Celoni.

Amb cotxe des del Vallés: (temps aproximat 40 minuts)
Autopista AP7 direcció Granollers. Sortida Mataró C60; d'aquí, agafar autopista C32 direcció Girona, sortida Arenys de Munt/Arenys de Mar i C61 direcció Sant Celoni. O també carretera comarcal C61 des de Sant Celoni per Vallgorguina fins a arribar a Arenys de Munt.

Amb tren (des de Barcelona): (temps aproximat 1h. )
Tren de rodalies RENFE, línia C1, estació Arenys de Mar. Després Autobús de línia Arenys de Munt-Arenys de Mar que passa cada hora.

Especial diada de la Puntaire 2006:
Autobús especial estació de RENFE Arenys de Mar - Trobada de Puntaires d´Arenys de Munt, gratuït, cada 15 minuts, durant el matí (de 9 a 11 h) i la tarda (de 18 a 20 h). Cal sol·licitar el servei.

mapa

PROGRAMA DE LA DIADA

 • A les 10 h, a la Riera, des de l´Eixample fins a la plaça de l'Església
  Inici de la Diada de la Puntaire i demostració del treball de la punta de les 10 a les 14 hores i de les 17 a les 19 hores. Al voltant de la plaça de Catalunya hi haurà venda de productes relacionats amb l´art de la punta.
 • A les 10.30 h, a la Riera
  Cercavila amb els gegants d´Arenys de Munt i les gegantes puntaires de Catalunya.
 • A les 11 h, a la plaça de l´Església
  Inauguració oficial de la Diada 2006. Parlaments d´autoritats i personalitats destacades del món de la cultura, Il·lm. Sr. Andreu Majó, alcalde d´Arenys de Munt, Sra. Gemma Amat, directora del Centre Català d'Artesania, i Sra. Antònia Urpí, presidenta de l'Associació Catalana de Puntaires.
 • De les 11 a les 14 h i de les 17 a les 20 h, a la plaça de Catalunya
  VII Fira de la Cirera d´en Roca.
 • A les 12 h, a la sala d´exposicions
  Inauguració de l'exposició “Puntes al coixí d'Arenys de Munt (1906-2006)”, commemorativa de l'exposició de 1906.
 • A les 13 h, al carrer Generalitat, darrere l'església
  Entrega d'obsequi de l'Ajuntament d´Arenys de Munt a les puntaires en record de la Diada.
 • A les 13.30 h, a l'Escola Sobirans
  Servei de càtering per dinar (cal confirmar la utilització del servei).
 • A les 17 h, a la Riera, des de l'Eixample fins a la plaça de l'Església
  Represa de l'activitat puntaire.
 • A les 17.30 h, a la plaça de l'Església
  Audició musical de Manel Casañas, tricampió mundial d'harmònica amb acompanyament de teclat.
 • A les 19 h, a la plaça de l'Església

Cloenda de la Diada amb l'actuació de la Coral del Remei i l'Esbart Dansaire del Centre Moral d'Arenys de Munt, del qual destaquem el ball “Punt de Puntes” (al·legoria de la llegenda de la puntaire de la costa) i la Dansa d'Arenys de Munt.

ACTIVITATS DE LA DIADA

 • EXPOSICIÓ DE PUNTES
  “Puntes al coixí d'Arenys de Munt (1906-2006)”. A la sala d'exposicions, d´11 a 14 h i de 17 a 20 h.

  L'Associació de Puntaires d'Arenys de Munt i l'Associació de Puntaires Verge del Remei organitzaran una exposició de puntes en  commemoració de la primera exposició de puntes de Catalunya, que es va fer l´any 1906 a Arenys de Munt.

  La comissària de l'exposició serà l'arenyenca Montserrat Viader, historiadora i experta en història de la punta.

  Coixí

 • EXPOSICIÓ "LA VIDA ALS CASTELLS"

  A la Sala Municipal, de 9 a 14 h i de 18 a 21 h. Exposició de la Fundació La Caixa que vol mostrar com es vivia als castells que es van estendre per la geografia catalana entre els segles X i XV.

 • EXPOSICIÓ: PESSEBRE MONUMENTAL I DIORAMES

  A la masia de Can Borrell, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h.

 • COL·LECCIÓ DE FAUNA VERTEBRADA JORDI PUIGDUVÍ

  Podeu visitar la col·lecció a l'edifici de la Biblioteca.

 • EXPOSICIÓ: VIL·LES ROMANES DE VALLDEMARIA I CAN JALPÍ

  A la masia de Can Borrell, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h.

 • RUTA DE LES MASIES I CASTELL JALPÍ

  Durant el matí (11 h) es farà la Ruta de les Masies, de 2 h de durada i 6 km de recorregut. Al matí (11 h i 12 h) i a la tarda (17 h) hi haurà visites als voltants del Castell Jalpí, el llac, l'arbre de Gernika i el parc municipal de Can Jalpí.

 • VII FIRA DE LA CIRERA D´EN ROCA

  A les darreries del segle XIX, l'abandó del conreu de la vinya al nostre poble, a causa dels estralls produïts per la fil·loxera, va desenvolupar un seguit de noves professions, entre les quals va destacar la de minaire. A Arenys de Munt, aquests treballadors van agafar nom més enllà de les nostres contrades i van tenir encàrrecs fins i tot més al nord dels Pirineus. En aquests desplaçaments a terres llunyanes, els arenyencs van conèixer una varietat de cirerers que donava una fruita molt equilibrada de gust i dotada d´una textura diferent a la de la cirera autòctona.

  La seva importació a Arenys de Munt va ser l'inici del que avui s'ha convertit en una gran zona productora de cireres d´en Roca, les cireres que porten el cognom de la nissaga de minaires que van dur els primers empelts. Fa molts anys, doncs, uns magnífics cirerers van arrelar a la nostra terra, i avui les actuals generacions, a més de mantenir la tradició productora, han sabut reeixir en el vessant comercial de la fruita, un vessant que, acompanyat del gastronòmic i el lúdic, té la seva màxima expressió en la Fira de la Cirera d'en Roca.

  És un plaer visitar Arenys de Munt en aquests dies de començament d'estiu, quan la formidable cuirassa vegetal que conformen les frondoses copes dels arbres de la Riera ens protegeix de la calor i ens permet passar unes tardes agradables. És un plaer, també, visitar la Fira de la Cirera quan a aquesta bonança climàtica s'hi afegeix el colorit de les parades i el xiuxiueig de les converses reposades dels vilatans que passegen.

cireres
Parada de cireres

ALTRES INFORMACIONS D'INTERÉS

ELS GEGANTS D´ARENYS DE MUNT

En Martí i la Remei són els gegants d´Arenys de Munt; van néixer fa quinze anys i tenen en Tonet, un jovenet entremaliat. També tenim dos gegantons de drap, en Cop i la Patacada. Ell és un gegant cireraire i ella és una geganta puntaire. La colla de geganters d'Arenys de Munt ha convidat diferents colles de Catalunya que tenen gegantes puntaires, i tots junts faran una cercavila per tota la Riera durant el matí de la Diada.

RUTA DE LES MASIES

Arenys de Munt és un poble molt ric en masies disperses per tot el terme, que han contribuït durant molts segles a la cohesió del territori. Aquest itinerari descriu una ruta circular que passa per unes quantes d´aquestes masies i, per tant, té un interès històric, cultural i artístic.

El recorregut permet gaudir d'una àmplia panoràmica sobre el Maresme i passa pel mig de camps de cirerers d'en Roca, la varietat autòctona d´Arenys de Munt. L'itinerari té 6 quilòmetres de distància, un desnivell d´uns 160 metres i una durada de 2 hores. Es recomana portar calçat còmode i indumentària adequada per a una caminada per camins de muntanya.

CASTELL I PARC DE CAN JALPÍ

En una passejada completament plana d'una hora de durada,  també es podran visitar els jardins del castell de Can Jalpí, una antiga masia que va ser transformada, a finals del segle XIX, en un castell espectacular. Va ser l'obra d'un prohom de la vila, Don Augusto María de Borràs-Jalpí. L´entorn del Castell Jalpí és també molt interessant de visitar, gaudeix d'una flora molt variada i compta amb un gran llac i un parc públic. La història va començar l'any 1891, quan Don Augusto es va casar amb Doña Sofía de Algorta, una rica dama de Leketio. A partir d'aquell moment, amb la dot de la dona i la renda del seu patrimoni, el patriarca es va dedicar a tirar endavant totes les seves dèries. Una d'elles va ser transformar el vell casal familiar en un imponent castell medieval. L'element que més va fer parlar el poble va ser el llac artificial. Don Augusto hi va posar dues barques de vela i hi va fer construir un far que posteriorment va haver d´apagar perquè molestava els vaixells de mar endins. Al costat de la Riera, hi va construir una central elèctrica per fer llum al castell.

En aquests jardins hi va fer plantar, en homenatge a la seva dona, un plançó del roure de Gernika. L'any 2004, l'expresident del Parlament d´Euskadi, Juan Maria Atutxa, va homenatjar en un acte el roure de Gernika i va inaugurar la plaça que hi ha al seu entorn.

Can Jalpí
Vista del Castell de Can Jalpí

ESGLÉSIA SANT MARTÍ D´ARENYS DE MUNT

Va ser aixecada al segle XVI. Com la majoria de les esglésies de les nostres contrades, segueix l´estil gòtic tardà, tot i que incorpora valuosos elements renaixentistes. Al començament de la Guerra Civil, el ric patrimoni artístic que contenia va ser cremat. Avui en resten unes notables pintures de Pere Serafí i dues talles de Joan de Tours.

ESBART DANSAIRE DEL CENTRE MORAL D´ARENYS DE MUNT

L´Esbart ens ballarà diverses danses durant la cloenda de la Diada. El grup dansaire va començar la seva tasca l´any 1977. Formen part de l´entitat 170 dansaires, agrupats en tres seccions infantils, una de juvenil i el cos de dansa. Darrere, hi ha un gran nombre de persones que, de forma desinteressada, col·laboren en les diferents tasques que exigeix l´activitat de l´Esbart. Al llarg d´aquests anys ha realitzat nombroses actuacions arreu dels Països Catalans i també a diversos països d´Europa. Va participar a la inauguració dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona 92 i a l´American Bowl, el 1993. L´agost de 1998 va participar a Fukuoka (Japó), a la trobada catalano-nipona “Feel the wind of Catalonia”. També ha participat a festivals internacionals de dansa i a la inauguració de les Jornades Folklòriques.

PESSEBRE D´ARENYS DE MUNT

El grup de pessebristes del Centre Moral ens exposaran, a la masia de Can Borrell, una col·lecció de diorames i el pessebre monumental. Arenys de Munt té una llarga tradició pessebrística.

ADRECES I TELÈFONS D'INTERÉS

AJUNTAMENT D´ARENYS DE MUNT
Rbla. Francesc Macià, 59
08358 Arenys de Munt
Tel. 937937980 (Oficines)
937937982 (Esther, coordinació Diada)
937937970 / 629204740 (Policia Local)

ASSOCIACIÓ CATALANA DE PUNTAIRES
Portal de l´Àngel, 24, 3r 1a
08002 Barcelona
Tel. 934125078 / Fax 933170619

RESTAURANT BELLSOLELL
Rbla. Francesc Macià, 34
Tel: 93 793 91 05

RESTAURANT BLAU-VERD
Veïnat de Torrentbò
Tel: 93 793 89 27

RESTAURANT CA LA PEPA FORNERA
Rbla. Sant Martí, 10
Tel: 93 795 16 19

RESTAURANT CAN COLOMERÓ
Ctra. Sant Celoni, km,9
Tel: 93 795 15 26

RESTAURANT EL RACÓ DE L´ANDREU
Rb.de l´Eixample, 155
Tel: 667 443 406

RESTAURANT COLLSACREU
Ctra. Sant Celoni, Km.7,8
Tel: 93 793 84 99

RESTAURANT GALERA
C/.Panagall, 3
Tel: 93 793 82 78

RESTAURANT L´ERA
Torrent d´ en Puig, 11
Tel: 93 795 01 14
www.lerarestaurant.com

RESTAURANT MARTORI
Rb. Francesc Macià, 62
Tel: 93 793 80 67

RESTAURANT SANTUARI DE LOURDES
Veïnat de Subirans
Tel: 93 793 80 77

RESTAURANT SUBIRANS
Barri Subirans, 1
Tel: 93 795 12 90

RESTAURANT TRES TURONS
Ctra. de Mata, Km 12
Barri de Torrentbó
Tel: 93 795 14 46

RESTAURANT Z.I.A.M.
Torrent d´en Puig, 21
Tel: 93 795 12 57

RESTAURANT MAS GRAU
Ctra. BV-5031,km 12,5
Torrentbó
Tel: 93 793 85 55

RESTAURANT CAN GENIS
Plaça de l´Església, 4
Tel: 93 793 95 68

Seria convenient la reserva anticipada de taula als restaurants.

MENJARS CUINATS

CA LA TINA
C.de les Flors, 15
Tel: 93 793 81 87

CUINA SANT PAU
C. Sant Pau, 17
Tel: 93 795 17 34

EL ROSTIDOR
Rb. Sant Martí, 46
Tel: 93 793 71 07

MENJARS RAMON
Av. Panagall, 5
Tel: 93 795 01 75

^