Ajuntament d'Arenys de Munt

AVUI
Mín. 14ºC
Màx. 23ºC
Cobert amb pluja
DEMÀ
Mín. 12ºC
Màx. 24ºC
Intervals de nuvolositat
Youtube Facebook Twitter Instagram
Portada · El poble · Can Jalpí i l'Arbre de Gernika
Can Jalpí i l'Arbre de Gernika

El símbol tradicional de les institucions basques i del compromís nacional del seu poble enfront dels avatars de la història és l´arbre de Gernika. Però el roure original va morir ara fa uns anys i va haver de ser replantat. Capricis de l´atzar, un plançó centenari de l´autèntic arbre de Gernika sobreviu a Arenys de Munt, on va arribar per les excentricitats d´un noble de les acaballes del segle XIX anomenat Don August Borràs-Jalpí de Mercader.

La història comença el 1891, quan Don August es casà amb Doña Sofia de Algorta i de Albaroa, una rica dama de Leketio, al País Basc. A partir d´aquell moment, amb tot el dot de la dona i la renda del seu patrimoni, el patriarca es dedica a tirar endavant totes les seves dèries. Portà l´electricitat a Tordera, poble originari de la seva família, a Blanes i a Lloret, i a més d´aquestes i d´altres obres de patronatge, s´abocà a transformar el vell casal familiar d´Arenys de Munt en un castell medieval. Per a aconseguir-ho, no s´està de res. Es fa construir un pati d´armes, torres amb merlets i una muralla amb torres de defensa. Dins, ho condiciona tot per a la vida sumptuosa: a la planta baixa, les dependències del servei, el rebedor, la cuina, una sala de billar, el menjador, el celler i la sala del piano; al pis de dalt, els dormitoris, una sala de ball, una capella per a la missa de diumenge, el despatx i fins i tot una petita sala de cinema i fotografia. Tot això ornamentat amb armadures i obres d´art.

Can Jalpí

L´element que més va fer parlar el poble va ser el llac artificial. Don August s´hi va fer portar una llanxa i dues barques de vela, i hi va fer construir un far que va haver d´apagar perquè despistava els vaixells de mar endins. Al costat de la riera va construir-hi una central elèctrica per a fer llum per al castell i va omplir els seus jardins de plantes exòtiques, bosquets, fonts i ponts de pedra. És en aquests jardins que hi va fer plantar, en homenatge a la seva dona, Sofia, un plançó del roure de Gernika.

Lla cal Jalpí

Tant d´excés no podia acabar bé i amb la mort de Don August, la vídua i el fill van haver de posar a subhasta el patrimoni, que es va acabar dispersant. Per sort, el roure, igual que el far, l´estany i la resta d´elements característics del castell, estan protegits per llei des del 1980. El 2004, el president del Parlament català Ernest Benach, el president del Parlament Basc Juan Maria Atutxa i l´alcalde Andreu Majó, van homenatjar en un acte el roure de Gernika català, que es conserva protegit per una tanca metàl•lica on es llegeix “Gernikako Arbola”.

Actualment el Castell és un restaurant de luxe del Grup Serhs i tots els jardins, el llac i el far formen un gran parc públic. També es realitzen diferents esdeveniments. Un dels més destacats és el Festival de Música Clàssica Santa Florentina, que té lloc a cada estiu.

^